Kære Jante… Go fuck yourself!

Hvis der er noget jeg ikke kan udstå så er det Janteloven! Det løber mig koldt ned ad ryggen, hver gang den får lov til at komme ind på livet af mig, lige meget om det så er i mit eget hoved eller i en andens, den siger hej.

Janteloven er et dansk begreb (intet at prale af desværre), som udspringer fra romanen “En flygtning krydser sit spor” af Aksel Sandemose og beskriver et universelt mindset kaldet Jante, som vi ifølge Sandemose, alle bidrager til.

Jantelovens 10 bud:

I bogen tilføjes de ti bud et ellevte i Jantes straffelov. Det er formuleret som et spørgsmål og lyder:

11. Du tror måske ikke at jeg ved noget om dig?

Jeg har personligt altid haft et anstrengt forhold til Janteloven og ytrer ofte “Fuck Janteloven”, da jeg ikke mener den hører hjemme nogle steder, overhovedet! Min mor sagde altid, at “hvis jeg ikke troede på mig selv, hvorfor skulle andre så gøre det?”

Janteloven starter altid med dig selv, lige præcis dér hvor du føler du kommer til kort eller lige præcis dér hvor du føler du kommer til kort i forhold til andre. Den bunder oftest i dårligt selvværd og det værste af det hele er at den fører intet godt med sig. 

Du som tror du bliver større mennesker ved at træde på andre, vil aldrig blive lykkelig. Det er min overbevisning, for din ykke afhænger i mine øjne, af hvor godt det går for andre omkring dig og du skal hele tiden bekræftes i at du er gode nok. Det er det jeg kalder for andreværd. Der går sjovt nok ingen flig af de mennesker du forsøger at træde på, men din karma bliver lige en tand mere rådden.

Når du hører et af de 10 bud, eller måske endda det 11. bud så prøv lige at spørge dig selv engang om du ikke er et bedre menneske end det og hvad Jante egentlig prøver at lære dig om dig selv?

Mine 10 bud:

1. Du skal vide du er noget og meget mere end du tror!

2. Du skal vide du er enestående, helt speciel og at ingen er præcis som dig!

3. Du skal vide at du har evnen til at lære alt.

4. Du skal vide du har meget at være stolt af.

5. Du skal vide du ved meget, ingen andre ved.

6. Du skal vide at du er enestående og noget andet end alle andre.

7. Du skal tro på du kan du til det du brænder for.

8. Lad dine grin være en gave og ikke på bekostning af andre.

9. Vid at vi er mange som elsker dig

10. Vid du er en gave i verden og vi alle kan lære fra dig på den ene eller anden måde.

Der er nok til alle her i verden, men det kræver at du tør kæmpe for det. Intet bliver serveret på et sølvfad og du står selv til ansvar for hvem du vil være her i verden.  Det du giver ud i verden, kommer altid tilbage igen, so make sure its good!

 

Karma’s at bitch, but only if you are!

Caroline

 

 

 

2 thoughts on “Kære Jante… Go fuck yourself!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *